Mașina electrică: când va deveni „obligatorie” în Europa?

Comisia Europeană a dezvăluit miercuri un plan climatic care interzice vânzarea mașinilor pe benzină și diesel.

Obiceiurile noastre de condus se vor schimba. Miercuri, 14 iulie 2021, Comisia Europeană a dezvăluit detaliile planului său “Fit for 55”. Acesta este un set de texte normative care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale Uniunii cu 55% în 2030 comparativ cu 1990 și care vizează neutralitatea carbonului până în 2050. Cea mai spectaculoasă măsură pentru persoanele fizice și producătorii de autoturisme se referă la interdicția pe termen mediu a comercializării mașinilor care circulă pe baza de petrol.

Comisia Europeană prezidată de Ursula von der Leyen a stabilit data intrării în vigoare a măsurii pentru 2035. În practica, aceasta înseamnă interzicerea motoarelor termice în mai putin de 14ani, inclusiv pentru vehiculele hibride. Doar vehiculele electrice sau cu hidrogen individuale vor putea fi comercializate și înregistrate în Uniune. Aceasta se referă numai la mașinile individuale și nu la vehiculele comerciale. Totuși, se va putea circula în continuare cu mașinile termice (benzină, motorină, hibrid etc.) si după această dată.

De asemenea, producătorii vor trebui să își reducă emisiile cu 55% până în 2030, comparativ cu datele actuale. Aceasta înseamnă creșterea foarte rapidă a vânzărilor de mașini electrice alimentate cu baterii. De asemenea, Comisia a propus măsuri de însoțire și ajutor pentru tranziția la mașina electrică, cum ar fi instalarea a 3,5 milioane de stații de încărcare pe teritoriul Uniunii până în 2030.

Viitoarele lobby-uri

Să avem grijă  totuși, planul legislativ va face obiectul dezbaterilor la Consiliul European și în Parlament care va reuni statele membre, reprezentând cele 27 de tari. Aceasta înseamnă că textele normative (reglementări, directive etc.) propuse de Comisia Europeană nu sunt gravate în piatră și ar putea fi modificate sau eliminate. Adesea, aceasta se intampla cand intra lobby-urile în joc.

Asociația producătorilor europeni de automobile (ACEA) a dat deja tonul. Pentru ea, calea luată de comisie „nu este rațională la acest stadiu”. Reprezentantul marilor grupuri auto consideră că „toate opțiunile, inclusiv motoarele termice extrem de eficiente, hibrizii și vehiculele cu hidrogen trebuie să joace un rol în tranziția către neutralitatea climatică”.

La fel, unele state membre precum Franța intenționează să încetinească mișcarea spre neutralitatea climatica. Emmanuel Macron astfel a asigurat reprezentanții industriei auto franceze – susținătorii unei tranziții mai lente – de sprijinul său pentru planul ambițios al Uniunii Europene.

 

Sursa: https://www.auto-moto.com/actualite/environnement/voiture-electrique-sera-t-rendue-obligatoire-280049.html

Autor: Andy David

Publicat: 15 iulie 2021

Related Post