Care este durata maximă de viață a unei mașini electrice?

Cât timp vă puteți păstra mașina electrică? Auto-Moto a încercat să răspundă la această întrebare și vă oferă răspunsul ei.

Când cumpăram o mașină, de obicei dorim să o păstrăm cât mai mult posibil, indiferent dacă este vorba de o mașina care circula cu benzină, motorină sau una electrică. Dacă putem considera ca este relativ ușor de evaluat durata de viață a primelor două categorii, cea de-a treia categorie este oarecum mai dificil de evaluat, dat fiind faptul ca modelele cu emisii zero sunt mai recente. Dar, așa cum acest sistem de propulsie ocupă din ce în ce mai mult spațiu pe piață, este foarte interesant să știm la ce să ne așteptam și să avem o mică idee despre kilometrajul maxim pe care îl va putea parcurge mașina electrică. Ca și în cazul unui vehicul termic, nu există o valoare absolută, deoarece depinde de mai multe criterii, care diferă de la o mașină pe benzină la una pe motorina.

Auto-Moto vă ajută să vedeți puțin mai clar și să anticipați mai bine durata de viață a mașinii dvs., care depinde în cea mai mare parte de starea bateriei.

Cu toate acestea, trebuie să știți că, spre deosebire de un vehicul termic, kilometrajul nu are un impact direct asupra acestuia, deși joacă un rol indirect. De fapt, cel mai mult influențează ciclurile de încărcare și descărcare, induse evident de frecvența de utilizare a mașinii și de modul de conducere. În medie, o baterie poate realiza de la 1.000 până la 1.500 de cicluri, sau aproximativ 10-15 ani, ceea ce corespunde în medie cu 200 până la 500.000 de kilometri. Desigur, aceste cifre sunt valabile numai dacă mașina a fost folosită în condiții normale, adică până la aproximativ 20.000 de kilometri pe an. La fel si motorul electric are o durată de viață limitată, dar cu o utilizare zilnică între 30 și 40 de kilometri, vehiculul poate ajunge și la 50 de ani, ceea ce echivalează cu câteva mii de kilometri. De fapt durata de viață a unei mașini electrice depinde de multe criterii, cum ar fi modelul și marca, frecvența de utilizare și modul de conducere.

Cum să prelungiți viața mașinii dvs.. electrice?

Odată ce ați aflat că starea bateriei are un impact direct asupra duratei de viață a unui vehicul electric, ar trebui luate unele măsuri de precauție la folosirea acesteia. Una dintre cele mai bune modalități este de a adopta gesturi prietenoase atunci când vine vorba de încărcarea bateriei. În realitate, contrar la ceea ce s-ar putea crede, nu este recomandat să încărcați bateria complet și nici să o lăsați să se descarce complet, cel puțin nu tot timpul. Ideal este să mențineți un nivel între 20 și 80% și să îl lăsați să scadă de la 100 la 0% doar o dată pe an. În plus, dacă este posibil, evitați încărcările rapide, care sunt foarte dăunătoare pentru baterie. Pentru a limita numărul de incarcari, luați în considerare, de asemenea, adoptarea obiceiurilor corecte de conducere ecologică, evitând accelerarea bruscă și favorizând conducerea lină. Profitați la maximum de frâna motorului mașinii dvs. și anticipați încetinirea și frânarea. De asemenea, trebuie să știți că nu toate mărcile sunt create egal, unele fiind mai fiabile decât altele, cum este de altfel și în cazul vehiculelor cu combustie convențională.

 

 

Related Post